26. maja, 2023

SODELOVANJE GENERACIJ – DRUŽINSKO PODJETJE VALTIS

Začetki podjetja Valtis segajo v osemdeseta leta prejšnjega stoletja, ko je v razvojno-prototipni skupini podjetja Ferotherm, nekoč enega od največjih jugoslovanskih proizvajalcev kotlov svojo razvojno pot začel ustanovitelj in lastnik podjetja Valtis, …

Piše:

Začetki podjetja Valtis segajo v osemdeseta leta prejšnjega stoletja, ko je v razvojno-prototipni skupini podjetja Ferotherm, nekoč enega od največjih jugoslovanskih proizvajalcev kotlov svojo razvojno pot začel ustanovitelj in lastnik podjetja Valtis, Valter Part. Z ekipo zagnanih in razvojno naravnanih ljudi je nadaljeval svojo samostojno poslovno pot sprva na področju servisiranja peči in sčasoma tudi z izdelavo in razvojem.

Ko so ideje in njihova realizacija prerastli majhno delavnico v Rušah, je bilo treba sprejeti odločitev o nakupu večjih prostorov. Tako je sprva majhno podjetje leta 2001 začelo svojo pot v poslovnih prostorih v coni Tezno. Leta 2006 je bilo ustanovljeno podjetje Valtis ogrevanje d. o. o., ki 17 let kasneje zaposluje več kot 30 oseb, ki se vsakodnevno trudijo, da podjetje, izdelki in storitve ostajajo sinonim za kakovost in zanesljivost.

Pred nekaj leti smo v podjetju sprejeli pomembno odločitev. Po dolgoletnem sodelovanju s trgovci, ki so končnim kupcem prodajali naše izdelke, smo prišli do ugotovitve, da si slednji odtrgajo velik del pogače. Odločili smo se za neposredno montažo kotlov končnim strankam in s tem omogočili celotno izvedbo celotne naložbe prenove kotlovnice, ki je za končnega uporabnika cenovno ugodnejša. Na terenu delujejo tudi Valtisove servisne ekipe, ki skrbijo za skoraj 4.000 strank, ki ogrevajo svoje domove z našimi izdelki.

Posledično smo z rastjo obsega poslovanja, nenehno razvojno naravnanostjo in s povečanjem števila zaposlenih prerastli obstoječe prostore v coni Tezno. Leta 2022 je dozorela ideja o nakupu poslovno-proizvodnih prostorov na naslovu Cesta k Tamu 55, kjer že tečejo obnovitvena dela in načrtovana selitev skladišča ter kasneje tudi proizvodnje. Ključne prednosti lokacije v coni Tezno vidimo predvsem v dobrih logističnih povezavah, infrastrukturi in sodelovanju z ostalimi podjetji.

Veliko truda in dela vlagamo v razvoj in raziskave optimizacije svojih izdelkov ter stremimo k inovacijam, ki bodo krojile prihodnost ogrevanja z lesno biomaso. Uspešno smo zaključili projekt RRI2 – BioEnergyUnit, kjer smo v sodelovanju s konzorcijskimi partnerji razvili mobilno ogrevalno enoto na sekance, namenjeno ogrevanju večjih objektov, ki ima vgrajen tudi Stirlingov motor in lahko določeno časovno obdobje deluje brez napajanja iz električnega omrežja. Letos smo začeli poslovno sodelovanje s podjetjem, ki ima eno izmed najdaljših tradicij proizvodnje in razvoja toplotnih črpalk v Avstriji. Gre za podjetje Heliotherm, s katerim imamo načrte, da s skupnim delovanjem ponudimo slovenskemu trgu svetovanje, montažo in servis najkakovostnejših toplotnih črpalk.

Kot je za družinska podjetja običajno, sta v podjetju zaposlena tudi oba sinova, Matej in Filip. Slednja skrbita za realizacijo prodajnih strategij in marketing ter novosti prenašata v prakso. Prihodnost podjetja vidita v nenehnem razvoju novih, inovativnih izdelkov, modernizaciji proizvodnje in digitalizaciji procesov. Sodelovanje prejšnje in nove generacije vsekakor prinaša svoje izzive, a hkrati s kombinacijo novih idej in dolgoletnih izkušenj rešujemo vse prepreke, ki se pojavijo na poti.