26. maja, 2023

2. Mariborski moto dan

Zbralo se je okrog 200 motorističnih navdušencev V soboto 6. maja se v Mariboru odvijal dogodek za večjo varnost motoristov. Dogodek pripravljata Mestna občina Maribor ter Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu v sodelovanju z Agencijo za varno …

Piše: M.V.

Zbralo se je okrog 200 motorističnih navdušencev

V soboto 6. maja se v Mariboru odvijal dogodek za večjo varnost motoristov. Dogodek pripravljata Mestna občina Maribor ter Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu v sodelovanju z Agencijo za varnost prometa, Policijo, Vojaško policijo, Gasilsko brigado Maribor, Zdravstvenim domom Maribor, Cono Tezno in drugimi partnerji. Motoristični navdušenci so svoje sposobnosti obvladovanja motorja preizkušali na poligonu varne vožnje in spremljali bogat program, namenjen večji varnosti motoristov skozi vso sezono.

Na poligonu varne vožnje so veščine prikazovali trenerji varne vožnje Agencije za varnost prometa, policisti motoristi, motoristi Vojaške policije ter reševalci. Gasilska brigada Maribor je prikazovala postopek reševanja oseb iz vozila v primeru prometne nesreče. Na poligonu so prikazali pomen obvladovanja veščin zaviranja v dobrih in slabih voznih razmerah pri različnih hitrostih, s sistemom in brez sistema ABS, način obvladovanja motorja pri zdrsu zadnjega kolesa ter napake, ki so lahko usodne in privedejo tudi do nepravilnega reagiranja motorista v primeru neobvladovanja motornega kolesa. Poleg naštetih vaj je bili mogoče na napravi Skidbike vaditi tudi druge veščine. Obiskovalci so se preizkušali tudi na napravi za merjenje reakcijskega časa pri zaviranju z motorjem. Udeleženci so bili nad dogodkom navdušeni in prepričani, da bi takšnih dogodkov moralo biti še več.