5. julija, 2022

Poslansko mesto je zasedla tudi pravnica iz Cone Tezno

Poslansko mesto bo zasedla tudi pravnica iz cone Tezno Po podatkih Državne volilne komisije bo volilno enoto Maribor v parlamentu naslednja štiri leta zastopalo kar 11 poslancev. Šest mandatov je dobilo Gibanje svoboda, tri Slovenska demokratska strank …

Piše:

Poslansko mesto bo zasedla tudi pravnica iz cone Tezno

Po podatkih Državne volilne komisije bo volilno enoto Maribor v parlamentu naslednja štiri leta zastopalo kar 11 poslancev. Šest mandatov je dobilo Gibanje svoboda, tri Slovenska demokratska stranka, enega Socialni demokrati in enega Levica.

Lista Kandidat/-ka Volilni okraj
GIBANJE SVOBODA Andreja Rajbenšu Maribor 2
Lena Grgurevič Maribor 4
Barbara Kolenko Helbl Maribor 5
Rastislav Vrečko Maribor 6
Martin Marzidovšek Maribor 7
SLOVENSKA DEMOKRATSKA STRANKA – SDS Anton Šturbej Šmarje pri Jelšah
mag. Karmen Furman Slovenska Bistrica
Bojan Podkrajšek Slovenske Konjice
mag. Dejan Kaloh Maribor 3
SOCIALNI DEMOKRATI – SD mag. Bojana Muršič Ruše
LEVICA Tatjana Greif Maribor 4

Andreja Rajbenšu
Rojena je bila 25. julija 1966, prihaja iz Maribora, po izobrazbi je gimnazijska maturantka. Med drugim je bila vodja kadrovske službe v eni od večjih zavarovalnic v Švici, danes je poslovna sekretarka.

Lena Grgurevič
Rojena je bila 28. novembra 1972 v Mariboru. Po izobrazbi je univerzitetna diplomirana pravnica, zaposlena je kot višja svetovalka na mariborskem okrajnem sodišču.

Barbara Kolenko Helbl
Rojena je bila 30. avgusta 1979 v Mariboru. Po izobrazbi je univerzitetna diplomirana pravnica, dela kot odvetnica v svoji odvetniški pisarni v Mariboru v coni Tezno.

Rastislav Vrečko
Rojen je bil 17. februarja 1961, prihaja iz Maribora, po izobrazbi je magister davčnega prava. Sprva je delal v komerciali, nato kot finančni nadzornik na carinski, davčni in finančni upravi.

Martin Marzidovšek
Rojen je bil 24. avgusta 1982, živi v Mariboru. Magisterij iz mednarodnih odnosov je opravil v Švici, kjer je tudi delal v Organizaciji združenih narodov. Soustanovil je tehnološko podjetje in je raziskovalec tehnologij umetne inteligence na Institutu Jožef Stefan, kjer bo tudi doktoriral.

Anton Šturbej
Rojen je bil 17. februarja 1960, prihaja iz Rogatca. Po izobrazbi je magister menedžmenta, med drugim je bil zaposlen v Slovenski vojski. Danes je upokojenec.

Karmen Furman
Rodila se je 17. aprila 1980 v Mariboru, leta 2016 je magistrirala na mariborski pravni fakulteti. Pred izvolitvijo v DZ leta 2014 je bila direktorica občinske uprave v občini Poljčane. V iztekajočem se mandatu je vodila preiskovalno komisijo o nabavah v zdravstvu.

Bojan Podkrajšek
Rojen je bil 8. januarja 1968 v Celju. Zaključil je srednjo kovinarsko šolo, zaposlen je bil v podjetju Unior in Stanovanjskem podjetju Konjice. V državni zbor je bil prvič izvoljen leta 2014, v iztekajočem se mandatu je predsednik odbora za infrastrukturo, okolje in prostor.

Dejan Kaloh
Rodil se je 1. februarja 1975 v Mariboru, magistriral je na Fakulteti za podiplomske državne in evropske študije v Kranju. V času druge vlade Janeza Janše je bil svetovalec v kabinetu ministra za notranje zadeve, nato se je zaposlil v DZ kot strokovni sodelavec v poslanski skupini. Leta 2018 je bil prvič izvoljen za poslanca.

Bojana Muršič
Rodila se je 20. septembra 1971 v Mariboru. Magistrica znanosti državnih in evropskih študij iz Ruš je opravljala različna dela, pretežno s področja družbenih dejavnosti in finančnega poslovanja. Med drugim je bila direktorica občinske uprave v občinah Oplotnica in Ruše. Poslanka je od leta 2014, eno leto je bila tudi podpredsednica DZ.

Tatjana Greif
Rojena je bila 3. decembra 1966, je doktorica znanosti s področja arheologije. Je urednica založbe Škuc-Vizibilija in Časopisa za kritiko znanosti ter publicistka in prevajalka. Je tudi aktivistka za človekove pravice, za enakopravnost spolov in za pravice istospolno usmerjenih. Živi v Ljubljani.

Podravje dobilo ministrski stolček

 

Emilija Stojmenova Duh bo vodila ministrstvo za digitalno preobrazbo. Stojmenova Duh je sicer na državnozborskih volitvah kandidirala v Mariboru na listi Socialnih demokratov, a je, kot je povedal Golob, iz stranke SD izstopila. Kot ministrica bo torej sodila v kvoto Gibanja Svoboda. Dr. Emilija Stojmenova Duh je bila rojena v Makedoniji. V Maribor se je preselila leta 2002. Dodiplomski in podiplomski študij je zaključila na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Univerze v Mariboru. Po doktoratu se je zaposlila na Fakulteti za elektrotehniko, Univerze v Ljubljani, kjer je trenutno izredna profesorica na Katedri za informacijsko komunikacijske tehnologije in vodi digitalno inovacijsko stičišče 4PDIH. Je ugledna raziskovalka, članica več delovnih teles EU, pobudnica nacionalne mreže FabLab, ki povezuje izobraževanje z gospodarstvom, in ustanovna članica združenja strokovnjakinj OnaVe. Ne prenaša krivic in neumnosti, zato jo je videti in slišati na številnih protestih, njen podpis je tudi na peticijah, ki se zavzemajo za demokracijo.