5. julija, 2022

Mariborski bolšjak je izgubil svojo legendo

Zagotovo ni Mariborčana, ki še ni slišal za tezenski Bolšji sejem. »Bolšjak« je iz sejma na parkirišču in kolesarnici ob TAM-u prerasel v veliko vsakonedeljsko prireditev z več kot 200 prodajalci in od 10 do 20 tisoč obiskovalci, odvisno predvsem od vr …

Piše:

Zagotovo ni Mariborčana, ki še ni slišal za tezenski Bolšji sejem. »Bolšjak« je iz sejma na parkirišču in kolesarnici ob TAM-u prerasel v veliko vsakonedeljsko prireditev z več kot 200 prodajalci in od 10 do 20 tisoč obiskovalci, odvisno predvsem od vremena in to z obiskovalci iz vse SV Slovenije, celo iz sosednjih držav.

Začelo se je 4. junija 1994 in od takrat so nedeljski dopoldnevi pri marsikom rezervirani za obisk bolšjega ali kramarskega sejma. Milan Lovec je bil dolgih 28 let neutrudna gonilna sila »kramara«. Vsak dan si ga srečal na območju sejmišča, na traktorju, s kosilnico ali katerim drugim orodjem v roki, ko je pripravljal vse za nedeljski dogodek. Vse do letošnjega leta, ko ga je počasi začelo izdajati zdravje. Na zadnji februarski dan se je njegovo srce ustavilo. Kot je povedala hči Sergeja: »Ujet v naša srca, z najlepšimi spomini, bo zagotovo spremljal vsak naš korak v tišini.« Milan je zelo rad zahajal v planine, poleti ob Soči, pozimi si je nataknil smučke. Tam se je sproščal ter si nabiral novih moči in idej. Poznan je bil po svoji pokončni drži in močnem značaju. Znal se je glasno in hitro odzvati. V komunikaciji z neznanci sprva zahteven, vendar med kolegi mož beseda, načelen. Vedno se je držal dogovorjenega. Za naš Kontakt je leta 2018 povedal: »Če me je kdo vprašal, v katero smer gremo, sem odgovoril: ‘Boga vprašaj!’ Stvar se je razvijala proti vsem pričakovanjem. Že leta 1999 je kolesarnica postala premajhna in smo se morali širiti na njeno južno stran. Danes je sejemske oziroma delovne površine za štiri hektarje. Parkirni prostori zadostujejo za okrog 2.000 avtomobilov, nahajajo se okrog in okrog sejemskega prostora. Tezenčani so me sprejeli, tudi oni so sejmu v glavnem privrženi, omembe vrednih incidentov v vseh teh letih skoraj ni bilo. Sejem je, kot rečeno, tudi družabni dogodek, rekel sem že, da se zavoljo njega ljudje med dopustom vračajo tudi samo za en dan.«

Kramarski sejem je izgubil svojo dušo, legendo in neusahljivi motor. Kdo ve, mogoče Milan tam zgoraj na zvezdnih poljanah že zbira interesente in šlihta vse za zagon »kramara«.

 

TAM in Cona Tezno z bolšjakom že 28 let skupaj

Korona je sejemsko dejavnost okrnila in zaustavila. Sončne nedelje in sprostitev ukrepov pa so sejem vrnili v stare tirnice. V velike čevlje očeta je stopila Sergeja Lovec, ki je v ozadju delovala že kar nekaj let in bila očetu v podporo. S sejmom ima velike načrte. »Seveda se bo najprej treba priučiti vseh očetovih del in si narediti nove urnike ter življenje prilagoditi sejmišču. On je živel za sejem. Mi, naša družina, pa se bomo tega sedaj navadili,« še dodaja Sergeja.

Še vedno je prisotna želja, da se na sejmišču, seveda v sobivanju s poligonom varne vožnje cone Tezno, organizira tržnica tudi med tednom. Veliko je ponudnikov domačih pridelkov, ki bi jih z veseljem vsak dan ponujali občanom in širše. Tudi stojnice, ki jih je že pošteno načel zob časa, namerava obnoviti. »Zagotovo moram bolje spoznati še vse razstavljavce in ugotoviti njihove želje ter morda tudi načrte. Potem bomo zastavili nove skupne cilje in se trudili, da jih čim prej dosežemo,« še za konec pove Lovčeva.