20. oktobra, 2021

90 % jih ni niti pomislilo, da bi prenehali voziti

Projekt Sožitje za večjo varnost v cestnem prometu se od marca 2015 postopoma izvaja po celotni Sloveniji, z namenom, da bi se starejši vozniki in voznice na naših cestah čim dlje počutili varne in da bi čim dlje ostali mobilni. V sklopu projekta se je …

Piše: Janez Meznarič, vodja območja 5, Izpitni center Maribor, Murska Sobota, Ptuj

Projekt Sožitje za večjo varnost v cestnem prometu se od marca 2015 postopoma izvaja po celotni Sloveniji, z namenom, da bi se starejši vozniki in voznice na naših cestah čim dlje počutili varne in da bi čim dlje ostali mobilni. V sklopu projekta se je v letu 2019 izvedlo 44 dogodkov na območju podravske, koroške, savinjske, zasavske, spodnjeposavske, jugovzhodno slovenske, osrednjeslovenske, gorenjske, goriške in obalno kraške statistične regije. Skupno število udeležencev v vseh regijah je bilo 1.504. Prejeli so 499 izpolnjenih anket. Tokrat podajamo nekaj rezultatov omenjene ankete.

Povprečna starost udeležencev je bila 69,5 leta. 88 let je bil star najstarejši udeleženec iz Zagorja ob Savi, najmlajši je z 32 leti v anketi sodeloval v Ljubljani. Ankete je izpolnjevalo 305 žensk in 194 moških. V povprečju anketiranci vozijo oz. so vozili motorno vozilo 43,5 leta.

 S kakšno hitrostjo običajno vozite po avtocesti?  

 84 % udeležencev preventivnih dogodkov v okviru projekta Sožitje med vožnjo posluša prometne informacije.

78 % anketirancev svoje splošno zdravje ocenjuje kot dobro, 19 % anketirancev odlično in 3 % kot slabo.

77 % anketirancev svoj vid ocenjuje kot dobrega, 18 % anketirancev svoj vid ocenjuje kot odličnega, 5 % anketirancev svoj vid ocenjuje kot slabega.

64 % anketirancev svoj sluh ocenjuje kot dobrega, 30 % anketirancev svoj sluh ocenjuje kot odličnega, 6 % anketirancev svoj sluh ocenjuje kot slabega.

V katerih primerih uporabljate utripalke?

79 % vprašanih je odgovorilo, da niso spremenili svojih vozniških navad zaradi občutka nelagodja in strahu v prometu. 21 % udeležencev je spremenilo svoje vozniške navade zaradi občutka nelagodja in strahu v prometu.

Kar 90 % vprašanih je odgovorilo, da še niso pomislili, da bi prenehali voziti.

 V katerih primerih bi prenehali voziti vozilo?