26. julija, 2021

Menerga je za projekt nizkoenergetskega vrtca Kamnitnik prejela nagrado Slovensko-nemške gospodarske zbornice za energetsko učinkovitost v Sloveniji

Na spletnem dogodku z naslovom ‘Priznanja za energetsko učinkovitost v Sloveniji’ je Slovensko-nemška gospodarska zbornica (AHK Slovenija) podelila priznanja šestim slovensko-nemškim projektom s področja učinkovite rabe energije v stavbah. Za projekt n …

Piše:

Na spletnem dogodku z naslovom ‘Priznanja za energetsko učinkovitost v Sloveniji’ je Slovensko-nemška gospodarska zbornica (AHK Slovenija) podelila priznanja šestim slovensko-nemškim projektom s področja učinkovite rabe energije v stavbah. Za projekt nizkoenergetskega vrtca Kamnitnik (Škofja Loka) je nagrado prejelo tudi podjetje Menerga.

Projekt odlikuje usmerjenost v učinkovito in 100-odstotno izkoriščanje obnovljivih virov energije (OVE) tako za ogrevanje kot za hlajenje, še posebno plitke geotermije. Ta ima v Sloveniji velik, a neizkoriščen potencial, zato je projektna rešitev uspešen prikaz izrabe te oblike energije v praksi, je v svoji utemeljitvi navedla strokovna žirija.
Projekt obenem vključuje trajnostno zasnovano rešitev za hlajenje prostorov, pri čemer je v maksimalni meri izkoriščena pasivna energija za hlajenje, ter rešitve prezračevanja in ogrevanja sanitarne tople vode.

Kratka je tudi vračilna doba omenjene investicije. Tako se večji del investicije v tovrstno inovativno tehnologijo povrne prek prihrankov energije v treh do štirih letih. Kot je še v svoji obrazložitvi navedla žirija, projekt uspešno povezuje nemško in slovensko znanje ter učinkovite in celostno zasnovane energetske rešitve. Pomemben vidik je po navedbah komisije tudi zagotavljanje kakovostnih in zdravih bivalnih pogojev, ki jih zasnova sistema podjetja Menerga omogoča. Navsezadnje gre v primeru vrtca za javno stavbo, kar je ključno z vidika doseganja nacionalnih energetsko-podnebnih ciljev.

»Za nas je ta projekt dokaz, da imamo na voljo vso potrebno tehnologijo, znanje in izkušnje za izrabo obnovljivih virov za optimizacijo stavb,« je ob podelitvi priznanja poudaril Tadej Muršič, vodja marketinga v Menergi. »Nimamo več izgovorov za energetsko učinkovito gradnjo. Znanje in tehnologija sta na voljo. Potrebujemo le doslednost stroke, odgovornost podjetij pri implementaciji in odgovornost investitorjev,« je povedal.

Daniel Muršič, direktor podjetja Menerga in ga. Gertrud Rantzen – predsednica Nemško-Slovenske gospodarske zbornice