2. marca, 2021

POSLOVIL SE JE BRACO ZAVRNIK (1947 – 2021)

Umrl je Braco Bojan Zavrnik, novinar, kolumnist, urednik in scenarist, propagator zdravega načina življenja. Sinoči so ga strle nakopičene bolezni in okužba v bolnišnici. Braco je močne sledi pustil tudi v Coni Tezno. Za kar mu bomo vedno hvaležni. Vir …

Piše:

Umrl je Braco Bojan Zavrnik, novinar, kolumnist, urednik in scenarist, propagator zdravega načina življenja. Sinoči so ga strle nakopičene bolezni in okužba v bolnišnici. Braco je močne sledi pustil tudi v Coni Tezno. Za kar mu bomo vedno hvaležni.

Vir fotografije: www.vecer.com

Novinarsko pot je začel pri Katedri mariborskih študentov, resneje se je novinasrtva lotil pri Večeru, predvsem v prilogi 7 dni. Bil je med prvimi, ki so zaznali in opozarjali na pomen varstva okolja. kasneje je postal svobodni novinar in publicist. Najdlje in najpogosteje je sodeloval z Delom, predvsem s članki, kolumnami in intervjuji v Sobotni prilogi. Kot poročevalec se je leta 1985 udeležil himalajske odprave na Jalung Kang. Pod vtisi bivanja pod Everestom in srečanja s tamkajšnjimi verstvi je napisal knjigo Pet zakladnic velikega snega. Sledila je vrsta drugih del od knjige intervjujev z Mileno Zupančič, predstavitvene publikacije Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 do monografije HE Fala – 100 zelene energije (skupaj s Primožem Premzlom). Sodeloval je tudi v številnih zbornikih. Še posebej odmevna pa je bila njegova biografija Antona Martina Slomška, ki je dočakala sedem izdaj in prevod v slovaščino.

Kar 15 let, vse tja do upokojitve, je urejal glasilo Cone Tezno  – Contact. Prvi akterji so ob kapljici rujnega paberkovali, da bi bilo koristno, spodbudno za informiranje, medsebojno spoznavanje, animacijo prostora za novo prispele investitorje in za že obstoječe, sodelovanje zasnovati neko glasilo. Pa jih je bilo na koncu kar nekaj. Braco Zavrnik je ob pomoči Gorazda Bendeta oblikoval kar 46 izdaj Contacta. Postavil je temelje, na katerih danes nadaljujemo zgodbo.

Iskreno sožalje ženi Branki, hčerki Tamari in sinu Bratku. Ostal bo v naših mislih in srcih.