7. januarja, 2021

V podjetju Tam Europe napovedali odpuščanja

V prejšnji številki našega informatorja Kontakt smo pisali o novem stoodstotno električnem avtobusu, izdelanem v podjetju Tam Europe. Avtobusu, ki se testno vozi tudi po mariborskih ulicah. Ta novi dosežek naj bi tudi povečal raznolikost palete izdelko …

Piše: M.V.

V prejšnji številki našega informatorja Kontakt smo pisali o novem stoodstotno električnem avtobusu, izdelanem v podjetju Tam Europe. Avtobusu, ki se testno vozi tudi po mariborskih ulicah. Ta novi dosežek naj bi tudi povečal raznolikost palete izdelkov podjetja in zmanjševal odvisnost od letalske industrije, ki je trenutno v globoki krizi. Letališki promet je v času pandemije na globalni ravni padel za več kot 80 odstotkov. A očitno ta nov razvojni dosežek podjetja ni bil dovolj za izkazan interes na tržišču in nadaljnjo industrializacijo le-tega, saj so že napovedali odpuščanja.

Podjetje je imelo konec leta 2019 v povprečju 170 zaposlenih, od tega okoli 20 za določen čas. Kot je razvidno iz letnega poročila družbe, so letos načrtovali prodajo 100 letaliških avtobusov. Že na začetku leta so imeli naročila za 70 vozil, ki so bila zaradi pandemije preložena oziroma preklicana. Ravno zaradi tega so bili kljub prizadevanjem za ohranitev kolektiva primorani odpuščati.

Za enega od slovenskih medijev so pred časom sporočili, da podjetje nima dovolj prihodkov, ki bi zagotavljali delo vsem. Koristili so tudi državne ukrepe, ki pa ne omogočajo ohranitve vseh delovnih mest. Večina zaposlenih je doma že od 16. marca. Kljub negotovim razmeram še vedno načrtujejo, da bi jim morda le uspelo zagotoviti nova naročila.

Tam Europe je sicer lani zabeležil 13,4 milijona evrov prihodkov, večino seveda na tujih trgih, kar je dobre štiri milijone evrov več kot leto prej. Izdelali so 55 avtobusov, skoraj vse letališke, le enega specializiranega za potujočo knjižnico, za domači trg. S tem so precej zaostali za načrtovano prodajo, ki je predvidevala izdelavo kar 122 avtobusov. Leto 2019 so tako zaključili z 2,2 milijona evrov izgube, kar je manj kot leto prej, ko je negativni rezultat podjetja znašal dobre tri milijone evrov.

Seveda smo za pojasnilo prosili tudi podjetje Tam Europe. Žal do zaključka uredništva od njih nismo prejeli odgovora.

Vendar je moreče gledati, kako zidovi in parkirišča samevajo.