7. januarja, 2021

V mariborskem Cimosu sredi decembra odpoved prejelo 130 delavcev

Ob septembrskem sporočilu o načrtovanem zaprtju mariborske tovarne je vodstvo Cimosa napovedalo tudi program presežnih delavcev, na katerem je kar 130 ljudi. Kot razlog za zaprtje so navedli težave, povezane z zaustavljanjem gospodarstva zaradi epidemi …

Piše: M.V.

Ob septembrskem sporočilu o načrtovanem zaprtju mariborske tovarne je vodstvo Cimosa napovedalo tudi program presežnih delavcev, na katerem je kar 130 ljudi. Kot razlog za zaprtje so navedli težave, povezane z zaustavljanjem gospodarstva zaradi epidemije koronavirusne bolezni Covid-19 in nasploh problematično stanje v avtomobilski industriji.

Tovarno naj bi v Mariboru zaprli do konca letošnjega leta. Vodstvo je program presežnih delavcev že posredovalo Zavodu za zaposlovanje. Program sta potrdila tudi sindikat in svet delavcev. Sprejet je bil dogovor, da bo v Mariboru dobilo odpoved 130 delavcev, ki dobijo odpravnine, izplačan sorazmerni regres in preostanek dopusta.

Sindikat je po napovedi zaprtja mariborskega obrata dosegel, da bi se tamkajšnji delavci lahko sami odločali, ali bodo sprejeli novo pogodbo in z njo napotitev na delo v obrat v Vuzenici ali pa bodo delo zavrnili in prejeli ustrezno odpravnino. Delo v Vuzenici je bilo ponujeno 30 zaposlenim, kot je za enega od mariborskih medijev povedal Martin Dular, sekretar štajerskega sindikata Skei. Delavci za tovrstno možnost niso pokazali večjega zanimanja.