5. oktobra, 2020

SLOVENIASKILLS MEHATRONIKA

EUROSKILLS TEKMOVANJA imajo skoraj 70-letno tradicijo, trenutno sodeluje 30 držav v 37 panogah, tekmujejo pa lahko mladi, stari 18–25 let. Na državnem izbirnem tekmovanju SloveniaSkills mehatronika je v preteklem šolskem letu prvič sodeloval tudi Tehni …

Piše:

EUROSKILLS TEKMOVANJA imajo skoraj 70-letno tradicijo, trenutno sodeluje 30 držav v 37 panogah, tekmujejo pa lahko mladi, stari 18–25 let. Na državnem izbirnem tekmovanju SloveniaSkills mehatronika je v preteklem šolskem letu prvič sodeloval tudi Tehniški šolski center Maribor. Tekmovanje je organiziral Center RS za poklicno izobraževanje (CPI). Potekalo je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani v okviru sejma 12. Informativa.

Osnovna ideja organizacije tekmovanja je:

  • zviševanje privlačnosti poklicev in poklicnega izobraževanja;
  • druženje prihodnjih strokovnjakov, delodajalcev, izobraževalcev;
  • izmenjava dobrih praks izobraževanja in usposabljanja med državami – izboljšanje sistemov;
  • možnosti kariernega napredovanja posameznikov;
  • kovnica talentov – prihodnjih strokovnjakov.

Tekmovanje se izvaja na opremi podjetja FESTO DIDACTIC, na MPS-postajah. Vsaka MPS-postaja predstavlja del industrijskega procesa v prilagojeni obliki, primerni za didaktično delo. Uporabljene so industrijske komponente, kar pomeni, da se bodo dijaki in študentje v realnem okolju srečali z identično opremo. Uporabljali smo krmilnike SIEMENS S7-1200 in zaslon na dotik SIMATIC HMI. Pravila za izvedbo tekmovanja so poenotena za celotno območje širše Evrope.

Za prvi dan so tekmovalci na tekmovališču dobili nalogo: Montaža, programiranje in zagon strežne postaje z električnimi pogoni in zalogovnikom. V zadnjem delu tekmovanja so imeli nalogo sestaviti strežno postajo in postajo za združevanje, za izvedbo delne avtomatizacije njenega proizvodnega procesa.

Priprave SloveniaSkills so pod mentorstvom učitelja Borisa Kneza in mag. Marjana Bezjaka potekale v oktobru in novembru. Tekmovanje poteka tako, da dijaka izvajata naloge v paru na industrijski FESTO-opremi. Na šolskem tekmovanju so bili zmagovalci dijaki četrtega letnika: Pal Mlaker, Maj Mesarič in Žiga Zver.