25. februarja, 2020

Program #VozimoPametno

Preventivno-izobraževalne delavnice za mlade Cilj programa »#VozimoPamentno« je povečanje zanimanja za problematiko prometne varnosti pri mladih in prek tega zmanjšanje števila prometnih nesreč s strani mladih voznikov. Mlade želijo na Javni agenciji R …

Piše:

Preventivno-izobraževalne delavnice za mlade

Cilj programa »#VozimoPamentno« je povečanje zanimanja za problematiko prometne varnosti pri mladih in prek tega zmanjšanje števila prometnih nesreč s strani mladih voznikov. Mlade želijo na Javni agenciji RS za varnost prometa opomniti na veliko odgovornost, ki jo sprejemajo, ko sedejo za volan.

Mladi vozniki in še posebej začetniki so najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč in skupaj s potniki v osebnih avtomobilih tudi najpogostejše žrtve. Pri problematiki varnosti mladih v prometu največkrat ni težava poznavanje prometnih predpisov, temveč gre bolj pogosto za stališča do varnosti, motive ugajati vrstnikom, preizkušati meje, ki pa jih s tradicionalnimi metodami razlage in posredovanja znanja ne moremo doseči; npr. kako reči ne, kako biti priljubljen med mladimi, čeprav ne piješ alkohola na zabavi.

S programom #VozimoPametno želijo doseči, da mladi začnejo razmišljati, kako lahko njihova dejanja vplivajo na varnost prometa.

28.januarja so delavnico izvedli tudi v Mariboru. Delavnica je potekala v sodelovanju s Policijo, Gasilsko zvezo Slovenije in Zavodom Vozim, obiskalo pa jo je 50 dijakov, ki so bili razdeljeni v dve skupini. Na delavnicah so bili dijakom predstavljeni najpogostejši vzroki za prometne nesreče (neprilagojena hitrost, alkohol in prepovedane substance, uporaba mobilnega telefona med vožnjo itd.). Seznanili so se tudi z delom policije in gasilcev ob prometnih nesrečah, s praktičnim primerom pa jim je bilo predstavljeno, kako ravnati in koga poklicati ob prometni nesreči. S slikovnim gradivom jim je bilo prikazano, kako bi morali in kako ne bi smeli ukrepati ob požaru v prometnih nesrečah. Poškodovanka v eni izmed preteklih prometnih nesreč pa jim je predstavila lastno izkušnjo in jim ponazorila, kakšno je življenje paraplegika in kje so omejitve osebe s tako poškodbo.

Vir: https://www.avp-rs.si