25. februarja, 2020

Cona Tezno bo tudi v prihodnje deležna nekaterih investicij

Po več mesecih usklajevanja bo Mestna občina Maribor v kratkem od Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo končno prejela sklep o sofinanciranju gradnje 180 metrov dolgega cestnega odseka na zahodnem robu Cone Tezno. Izvajalec je že izbran in g …

Piše: Maja Vintar

Po več mesecih usklajevanja bo Mestna občina Maribor v kratkem od Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo končno prejela sklep o sofinanciranju gradnje 180 metrov dolgega cestnega odseka na zahodnem robu Cone Tezno. Izvajalec je že izbran in gradnja bo stekla takoj po prejetju sklepa. Vrednost naložbe znaša 400.000 evrov. Gradnja se bo sofinancirala iz kohezijskih sredstev, v okviru instrumenta Dogovor za razvoj regij. Gre za cestni odsek, ki ga podjetja ob njem že dolgo pričakujejo, saj jim sedanji kolovoz z globokimi jamami in kolesnicami praktično onemogoča dostop do njihovih poslovnih stavb.

Cona se bo širila tudi proti jugu. Mestna občina Maribor je v okviru Dogovora za razvoj regij zaprosila za sofinanciranje gradnje 240 metrov dolgega cestnega odseka z vso komunalno infrastrukturo. Ta cesta sega od Perhavčeve ulice v območje, kjer so sedaj nakopičeni tisoči ton nelegalno odloženih odpadkov. V okviru projekta, ki je vreden 1,5 milijona evrov, se bodo odpadki odstranili, Cona pa bo poleg ceste pridobila tudi skoraj 4 ha zemljišč, primernih za gradnjo poslovnih objektov. Nekatera podjetja iz Cone in zunaj nje se že zanimajo za nakup teh zemljišč.

Pri Ministrstvu za infrastrukturo na pobudo Zavoda PPC Tezno tečejo priprave za ureditev ustreznega dostopa do Cone z zahodne strani, s Tržaške ceste. Pogodba med občino in ministrstvom je bila podpisana konec leta 2018, pripravlja se državni lokacijski načrt za poglobitev podvoza pod železniško progo in ureditev cest za dostop do podvoza z obeh strani: iz Cone po Perhavčevi ulici in do Cone prek območja z nakupovalnimi središči na drugi strani železniške proge.