23. decembra, 2019

PROJEKT SOŽITJE – za večjo varnost v cestnem prometu

Z namenom, da bi se starejši vozniki in voznice na naših cestah čim dlje počutili varne in da bi čim dlje ostali mobilni, so na Javni agenciji Republike Slovenije za varnost prometa v sodelovanju z Generalno policijsko upravo, DARS-om, Zvezo društev up …

Piše:

Z namenom, da bi se starejši vozniki in voznice na naših cestah čim dlje počutili varne in da bi čim dlje ostali mobilni, so na Javni agenciji Republike Slovenije za varnost prometa v sodelovanju z Generalno policijsko upravo, DARS-om, Zvezo društev upokojencev Slovenije, RKS-jem ter drugimi pripravili projekt »SOŽITJE ZA VEČJO VARNOST V CESTNEM PROMETU«, s katerim izvajajo celovite preventivne dogodke oz. usposabljanja za seniorje in upokojence po vsej Sloveniji.

  1. oktobra so tovrstno usposabljanje izvedli tudi v Mariboru. Obravnavali so naslednje teme:
  • osvežitev znanja prometnih predpisov in pravil,
  • praktične izkušnje policije in lokalna prometna problematika,
  • varna vožnja po avtocesti in hitri cesti,
  • temeljni postopki oživljanja,
  • svetovanje o zdravstvenih merilih za vožnjo in
  • svetovalna vožnja z ocenjevalcem na vozniškem izpitu.

Vsak udeleženec je prejel tudi praktično darilo.

Projekt Sožitje za večjo varnost v cestnem prometu se od meseca marca 2015 postopoma izvaja po vsej Sloveniji. Statistika projekta je za letošnje leto še v izdelavi. V letu 2018 pa je bilo izvedenih 34 dogodkov na območju pomurske, savinjske, zasavske, spodnje-posavske, jugovzhodne, osrednjeslovenske, gorenjske, primorsko-notranjske, goriške in obalno-kraške statistične regije. Skupno število udeležencev v vseh regijah je bilo 825. Svetovalne vožnje z ocenjevalcem na vozniškem izpitu se je udeležilo 127 udeležencev. Povprečna starost udeležencev je bila 69,4 leta. Najvišja povprečna starost udeležencev je bila v Ljutomeru (90 let), najnižja pa v Tolminu (45 let). Ankete je reševalo 183 žensk in 157 moških. V povprečju anketiranci vozijo oz. so vozili motorno vozilo 43,8 leta. V letu 2018 pa so povprečno prevozili 9.538,8 km (največ v Lenartu v Slovenskih goricah 80.000, najmanj pa v Cerknem 10).

Udeležencem preventivnih dogodkov največ težav v prometu povzročajo (vrstni red po pomembnosti):

– vožnja v megli,

– vožnja ponoči,

– vožnja v dežju,

– vzvratno bočno parkiranje med dvema voziloma,

– vzvratno parkiranje na označen parkirni prostor,

– menjava prometnih pasov na večpasovnih cestah,

– vzvratna vožnja,

– vožnja v sončnem vremenu,

– vožnja v krožnih križiščih,

– vožnja po avtocesti,

– vzdrževanje varnostne razdalje za vozilom pred seboj,

– vožnja v koloni,

– kontinuirano vzdrževanje hitrosti glede na omejitev hitrosti,

– zavijanje levo z neprednostne na prednostno cesto,

– vožnja podnevi.

Če jutri ne bi bili več sposobni voziti avtomobila, bi to veliko težavo predstavljalo 185 anketirancem, 104 srednje veliko težavo, 40 manjšo težavo in 10 nobene težave.

51 odstotkov vprašanih bi se udeležilo treninga varne vožnje na poligonu, 29 odstotkov bi se ga udeležilo, če bi bil brezplačen, preostalih 20 odstotkov pa se treninga varne vožnje ne bi udeležilo.