6. novembra, 2019

PODIM – PODJETNIŠTVO IZ 33 DRŽAV

21. in 22. maja je v Mariboru potekala največja podjetniška konferenca Podim 2019. Na letošnji konferenci v Hotelu Habakuk se je mrežilo več kot 150 startupov in scaleupov iz 33 držav, katerih stopnja zrelosti pozitivno odstopa od preteklih let, saj ji …

Piše: Maja Vintar

21. in 22. maja je v Mariboru potekala največja podjetniška konferenca Podim 2019. Na letošnji konferenci v Hotelu Habakuk se je mrežilo več kot 150 startupov in scaleupov iz 33 držav, katerih stopnja zrelosti pozitivno odstopa od preteklih let, saj jih kar polovica med njimi že uspešno trži delujoče proizvode in so doslej pridobili že za 45 milijonov evrov investicij. Poslovno srečanje z njimi predstavlja odlično priložnost za slovenska in regijska uveljavljena podjetja, da prav v Mariboru najdejo svojega vitkega in agilnega poslovnega partnerja, ki bo v njihovo poslovanje vnesel sveže poglede na posel in lahko predstavlja možnost za njihovo digitalno preobrazbo. Najbolje zastopana panoga, kamor sodijo rešitve startupovin scaleupov, je poslovanje podjetij in produktivnost (41 %), sledita panogi življenjski slog in zabava (21 %) ter mobilnost in prevoz (10 %). Druge zastopane industrije so finančne storitve, energetika in komunalne storitve, življenjske znanosti in agrikultura ter materiali in proizvodnja.

Slovenski st artup leta je postalo podjetje Hurra Studios v finalnem izboru startupa leta, v katerem so poleg Hurra Studios sodelovala še podjetja Ollo Audio, Hopalai, Sileo in Lake. Po mnenju komisije je bilo najboljše podjetje Hurra Studios, katerega glavni proizvod je personalizirana otroška knjiga. Še pred dvema letoma je Male junake ustvarjalo le deset sodelavcev z velikimi sanjami, danes pa jih v podjetju dela več kot sto. V sodelovanju z več kot petdesetimi zunanjimi sodelavci, kot so pisatelji, ilustratorji, prevajalci in tiskarji, ustvarjajo personalizirane knjige za otroke, ki razveseljujejo tako najmlajše kot njihove starše. Njena posebnost je, da lahko vsak uporabnik ob naročilu določi ime, spol in videz glavnega junaka (barvo oči, las, kože, obliko pričeske, dodatke), določi vsebino in napiše posvetilo za prejemnika knjige. Vsaka knjiga je unikat. Oblečena je v trde platnice in dostavljena uporabniku na dom v zgolj petih dneh. To pa ni edini proizvod podjetja, saj med 25 in 40 odstotkov naročil vsebuje tudi proizvode upscale, kot so darilne škatle z igrami in prihajajoči merchandise, ki pomenijo resno spremembo v prihodku podjetja.

V Hurra Studios glavni poudarek dajejo predvsem komunikaciji s strankami, kjer se z načinom in hitrostjo občutno razlikujejo od ožje in širše konkurence. Do sedaj je ekipa Malih junakov osrečila več kot 600.000 otrok in njihov staršev, do konca leta pa se bo ta številka povzpela na 1,5 milijona. V dveh letih so po prometu zrasli za 82-krat. Soustanovitelja Rado Daradan in Mic Melanšek pričakujeta, da bo podjetje do leta 2022 vodilno v Evropi in Severni Ameriki, mogoče pa pride tudi na kitajski trg.