6. novembra, 2019

PAMETNA MESTA ZA BOLJŠO PRIHODNOST

Obstaja veliko razlogov, zakaj bi morali mesta preoblikovati in jih nenehno razvijati v pametnejša. Samo nekaj dejstev: do leta 2050 naj bi kar 70 % svetovnega prebivalstva živelo v urbanih okoljih, mesta postajajo vse večja, naša potovanja daljša, ces …

Piše: red. prof. dr. Bojan Rosi, dekan

Obstaja veliko razlogov, zakaj bi morali mesta preoblikovati in jih nenehno razvijati v pametnejša. Samo nekaj dejstev: do leta 2050 naj bi kar 70 % svetovnega prebivalstva živelo v urbanih okoljih, mesta postajajo vse večja, naša potovanja daljša, ceste daljše in širše, vpliv na naše okolje pa se s tem nezadržno povečuje.

Izziv bo omogočiti prebivalstvu osnovne vire, kot so varna hrana, čista voda in dovolj energije, ob tem pa bo nujno zagotoviti še splošno gospodarsko, socialno in okoljsko trajnost.

Seveda pa je za realizacijo pametne družbe potrebno sodelovanje vseh deležnikov in različnih organizacij.

Razvoj tehnologije za uresničitev prehoda v pametno mesto je nuja in razvoj omrežja 5G bo zahteval veliko več inteligence in bo omogočal usklajevanje na različnih ravneh, boljšo pokritost in podporo komunikaciji stroj-stroj. Razvoj prinaša cenejše napravice z vgrajeno SIM-kartico, WI-FI-jem in majhno porabo energije, ki bodo gonilo pametnih mest, domov, zgradb in avtomatizirane industrije.

V Mariboru smo se resno lotili razvoja pametnih mest. Ustanovili smo Center za pametna mesta in skupnosti Univerze v Mariboru in začeli sistematično delati. Na izobraževanem in raziskovalnem področju UM se že dogaja razvoj pametnih tehnologij in poslovnih modelov.  Vse znanje in dognanja bomo združili v tem centru, jih povezali z idejami poslovnega okolja in prenesli v realno okolje. Center je namreč platforma, ki povezuje gospodarstvo, raziskovalne organizacije, mestne in občinske skupnosti ter druge deležnike, ki razvijajo visokošolske rešitve za pametna mesta in skupnosti ter pametne specializacije.

Zavedajmo se, da lahko že danes vsakdo z majhnimi spremembami prispeva k boljši, bolj zeleni in pametni družbi. Že drobne spremembe naših navad, kot so na primer deljeni prevozi in uporaba javnega prevoza, lahko izboljšajo naše življenje.

Piše:
red. prof. dr. Bojan Rosi, dekan
Univerza v Mariboru
Fakulteta za logistiko