6. novembra, 2019

CONA TEZNO POSTAJA ‘PAMETNA CONA’

Senat Univerze je na svoji seji 26. marca 2019 na pobudo treh članic podal soglasje na ustanovitev Centra za pametna mesta in skupnosti na Univerzi v Mariboru (UM:CPMS). Ustanoviteljice so Fakulteta za logistiko, Fakulteta za elektrotehniko, računalniš …

Piše:

Senat Univerze je na svoji seji 26. marca 2019 na pobudo treh članic podal soglasje na ustanovitev Centra za pametna mesta in skupnosti na Univerzi v Mariboru (UM:CPMS). Ustanoviteljice so Fakulteta za logistiko, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko ter Fakulteta za varnostne vede.

UM:CPMS je platforma, ki povezuje gospodarstvo, raziskovalne organizacije, mestne in občinske skupnosti ter druge deležnike, usmerjene v razvoj in aplikacijo visokotehnoloških rešitev za pametna mesta in skupnosti ter pametne specializacije. V širšem regijskem mednarodnem prostoru bo UM:CPMS prepoznaven in cenjen primer univerzitetnega iniciatorja razvoja proizvodov, storitev in vsebin pametnih mest in skupnosti ter trajnostnega razvoja mest in skupnosti.

Na sedežu Univerze v Mariboru je potekala predstavitev prvega pilotno-izvedbenega projekta – Pametna mestna platforma Univerze v Mariboru. Predstavljen je bil tako imenovani živi laboratorij, v katerem se bodo testirale rešitve pametnih tehnologij v realnem času in v katerega so vključeni različni deležniki. Vzpostavljeni so pilotni ekosistemi: Univerzitetni kampus, Staro mestno jedro, Smetanova ulica, Poslovna proizvodna cona Tezno in Center za sekundarne surovine. Cilj je uvajanje tehnologij tako za optimizacijo poslovnih modelov deležnikov kot tudi za kakovostnejše bivanje občanov oziroma trajnostni razvoj skupnosti. Sistem bo na primer Snagi Maribor, kot deležniku platforme UM:CPMS, po izračunih optimiziral poti, kar pomeni do 168 voženj manj letno, do 4.370 litrov manj goriva letno, do 14 ton manj izpustov CO₂ letno, do 7,5-krat manj izpraznjenih zabojnikov dnevno. Zabojniki imajo tudi estetski videz, ki je prijazen do uporabnikov, manj bo povzročenega hrupa, spremljali bodo polnost, temperature in PAYT.

Pametna Cona – kaj je že in kaj še bo

Center za pametna mesta in skupnosti na Univerzi v Mariboru je v sredo, 12. junija, organiziral že drugo strokovno srečanje pilotno-izvedbenega projekta. Na njem se je s projektom predstavila tudi Cona Tezno.

 V okviru pilotno-izvedbenega projekta platforme UM:CPMS je bila v Poslovno proizvodni coni Tezno kot deležniku Pametne mestne platforme UM:CPMS izvedena postavitev prvega pametnega zbiralnega sistema za zbiranje odpadkov v Sloveniji (Smart ECOdip), ki komunicira s pomočjo pametnih tehnologij s platformo UM:CPMS in platformo Snage Maribor.

V nadaljevanju bo naša cona postala prva v Sloveniji, ki bo opremljena z dvema baterijskima senzorjema za meritev vsebnosti prašnih delcev. Spremljali bomo torej okoljsko senzoriko. Cona bo dobila tudi pametno razsvetljavo, pametne vodne števce in pametne električne števce. Urejeno bo pametno – dinamično parkiranje, sistem samooskrbe v smislu učinkovite rabe energije. E-polnilnice cona že ima, vendar se bo tudi na tem področju izpopolnila. Vse to pa bo prikazano na informativnih tablah.