5. novembra, 2019

Univerza in gospodarstvo

Oblikovanje kipca – BrezČasNost Skupaj s podjetjem Evra smo oblikovali dogodek ob podelitvi certifikata Work Live Balance. Ugotovili smo, da bi bilo primerno, če za začetek te nove zgodbe nagrajencem izročimo nekaj unikatnega. Takoj se je porodila idej …

Piše:

Oblikovanje kipca – BrezČasNost

Skupaj s podjetjem Evra smo oblikovali dogodek ob podelitvi certifikata Work Live Balance. Ugotovili smo, da bi bilo primerno, če za začetek te nove zgodbe nagrajencem izročimo nekaj unikatnega. Takoj se je porodila ideja, da k sodelovanju povabimo Univerzo v Mariboru. Oglasili smo se v Službi za prenos znanja in tehnologij, kjer so nas hitro povezali z Laboratorijem za inženirsko oblikovanje. Svojo idejo o oblikovanju kipca, ki bo odražal usklajevanje poklicnega in zasebnega časa ter opredeljeval tudi prostor Cone Tezno in njene zgodovine, smo predstavili vodji laboratorija doc. dr. Sonji Šterman in njenemu sodelavcu doc. dr. Jasminu Kaljunu. Kmalu so bile pripravljene idejne zamisli. Dodal jih je še asist. dr. Andrej Cupar. Ob predstavitvi smo bili več kot presenečeni nad njihovim ustvarjalnim razmišljanjem.

Vsaka ideja je imela svojo zgodbo in vsaka se je v našo vpletala odlično.

Odločili smo se za kipec, ki ga je zasnoval doc. dr. Jasmin Kaljun. Poimenoval ga je BrezČasNost.

Opisal pa ga je takole:

Čas je nedvomno zaznamoval območje Cone Tezno. S prvimi načrti za proizvodnjo aluminijastih komponent zračnih plovil je bila postavljena osnova za razvoj industrije. Industrije, ki je brezčasna. Proizvodi te industrije so živeli, živijo in bodo živeli.

Kipec BrezČasNost je zasnovan kot rekviem »starim časom«, ko s svojimi elementi spominja na nekdanji ponos Maribora, hkrati pa z ornamentom predstavlja »zero waste« – usmeritev tistega časa.

Časovna zanka, ki jo vidimo v »Stolpu«, predstavlja neskončnost časa. Tisto neskončnost, ki predstavlja novo rojstvo po nečem, čemur posvetimo rekviem.

Aluminijasta baza je sveža, čista in prvinska. Danes svetleča, čez čas pa postane obložena z žlahtno prevleko, za katero poskrbi aluminij sam.

Zlata krona, nadgradnja baze, je natančno načrtovana igra zank, materializirana s tehnologijo sodobnega časa, tehnologijo, ki je v svojem svetu tako primarna, da jo uporabnik razvija sam. Tiskani osnovi je dodana barva, v opomin »zlatim časom« …

V zlati kroni se skriva še ena zanka, brezčasna zanka TAM-a.

Da pa bi bilo sodelovanje popolno, smo v Coni Tezno poiskali tudi podjetje, ki bi lahko kipec izdelalo. Brata Imenšek iz Orodjarne Imenšek sta seveda takoj pristopila k projektu, sprejela za njih malo drugačen izziv in s svojo ekipo v zelo kratkem času kipec tudi izdelala.

S končnim izdelkom smo bili vsi zelo zadovoljni.