5. novembra, 2019

Timotej ZAVEC – vsaka tekma je nov izziv

Timotej Zavec bo letos avgusta dopolnil 16 let. Iz nekoč tihega in mirnega dečka, ki je mirno »prenašal vrstnike«, je z veliko truda in jeklene volje postal uspešen tekmovalec v borilnih veščinah taekvondoja in kicboxinga Light ter Semi kontakta. In za …

Piše:

Timotej Zavec bo letos avgusta dopolnil 16 let. Iz nekoč tihega in mirnega dečka, ki je mirno »prenašal vrstnike«, je z veliko truda in jeklene volje postal uspešen tekmovalec v borilnih veščinah taekvondoja in kicboxinga Light ter Semi kontakta.

In zakaj pišemo ravno o njem? Zaradi njegovih uspehov seveda, pa tudi zato, ker je to otrok Sandre in Lea Zavec, ki uspešno vodita podjetje Stamle s sedežem v Coni Tezno. Timotejev glavni trener pa je Tomaž Barada, odličen športnik in učitelj v Športnem centru Barada, ki pa ima prav tako sedež v coni, pomaga pa tudi Aleš Zemljič, prav tako uspešen športnik. Ravno bližina športnega centra je pred leti botrovala izbiri prostora za vadbo, in kot pravi oče Leo, sedaj vidijo, da so tukaj dobri in vrhunski trenerji, ki so Timoteja pripeljali do vseh doseženih rezultatov.

Timotej je začel pri petih letih trenirati taekwondo in kasneje še kicboxing pri Športnem centru Barada. Nekaj časa je treniral še športno gimnastiko in košarko na Osnovni šoli Miklavž, od koder tudi prihaja. Pri 10 letih je postal slovenski reprezentant v kicboxingu.

Pri 14 letih je postal kadetski evropski prvak v LC Kicboxingu (Skopje, avgust 2017) ter leto kasneje še svetovni prvak v LC Kickboxingu in svetovni podprvak v PF Kicboxingu (Jesolo, september 2018). Pred dvema letoma je postal še slovenski reprezentant Taekwondo zveze Slovenije. Bil je tretji na svetu na svojem prvem tekmovanju na Irskem in kasneje še tretji na Evropskem tekmovanju v Mariboru. Ekipno so na omenjenem tekmovanju dosegli odlično drugo mesto – premagala jih je le ruska ekipa, ki velja za velesilo.

Timotej trenira vsak dan, pred velikimi tekmami tudi dvakrat na dan. Tukaj so še priprave in vse, kar spada k reprezentančnim treningom. Timotej je dijak prvega športnega razreda II. gimnazije Maribor. Zelo dobro se razume s tri leta mlajšim bratom Benjaminom – rojstni dan imata na isti dan, 17. avgusta, – tudi on trenira pri Športnem centru Barada (ProficioGroup Hwarang) in gimnastiko. Brat je njegov največji navijač in mu pred vsako veliko tekmo naredi zapestnico za srečo.

Prav vsaka tekma pa je nov izziv. Letos je prestopil v mladinski razred in ima pred seboj pomembne borbe. Najprej v aprilu v Nemčiji Svetovno prvenstvo v TKD – 21st Senior & 15th Junior ITF Taekwon-Do World Championships 2019, nato avgusta na Madžarskem Evropsko prvenstvo v kicboxingu – WAKO Cadets and Juniors European Championships In septembra v Bosni in Hercegovini še Evropsko prvenstvo v TKD.

Seveda je Timotej tisti, ki je moral in bo še moral sam vložiti največ. Tukaj pa so še želje, sanje in izzivi in kot bi rekel Muhammad Ali, boksarska legenda: »Zmagovalci se ne naredijo v telovadnici. Zmagovalci se naredijo iz nečesa, kar je v njih – iz želje, sanj, vizije.«

Maribor – Timotej Zavec, evropski prvak v taekvondoju in Tomaž Barada – Avtor: Sašo Bizjak

WAKO Svetovni prvak 2018