5. novembra, 2019

»NAJBOLJŠA KAVA JE PRIPRAVLJENA Z LJUBEZNIJO«

Pogovor s Karmen Varga, lastnico lokala Tam Pub Njihova zgodba na lokaciji današnje Cone Tezno se je začela leta 1998, ko so bili kot najemniki tedanjih prostorov eni izmed prvih, ki so dobili možnost odkupa. Prostori so pripadali nekdanji upravi Tama …

Piše:

Pogovor s Karmen Varga, lastnico lokala Tam Pub

Njihova zgodba na lokaciji današnje Cone Tezno se je začela leta 1998, ko so bili kot najemniki tedanjih prostorov eni izmed prvih, ki so dobili možnost odkupa. Prostori so pripadali nekdanji upravi Tama in direktorju, bili so luksuzno opremljeni, stene so bile prekrite z lesom. Preteklost in stene so zakrivale svoje skrivnosti, za lesenimi deskami je bil preplet neštetih žic in samo ugibamo lahko, kaj vse so »slišale« skozi svojo bogato zgodovino. Prostore so preuredili in danes del teh prostorov predstavlja TAM PUB, preostanek pa poslovni prostori in sejne sobe.

Lokal, kot ga poznamo danes, je nastal leta 2002, najprej sicer namenjen predvsem zaposlenim v Coni Tezno, a se je kaj kmalu izkazalo, da so si zveste goste pridobili tudi izven meja Cone. Na začetku je bil lokal samo notranji, brez terase, z razvojem so pridobili najprej eno, nato še drugo teraso. Danes je lokal zastavljen tako, da v vseh letnih časih ponuja tako prijetno domačnost notranjosti kot pokrito teraso za kadilce in odprto teraso s pogledom na borovce in stari vhod v TAM.

Sicer pa ga. Karmen po stroki ni iz gostinstva – kot vsaka prava zgodba se je tudi njena povezava z gostinstvom začela skozi ljubezen, nadaljevala pa v uspešno poslovno pot – s partnerjem sta lastnika več gostinskih lokalov. V TAM PUBU lahko večino dni srečamo tako njo kot hčerko, ki gre po njenih stopinjah. Sicer poudarja, da sta najpomembnejši lastnosti, ki ju išče pri zaposlenih, nasmešek in veselje do strežbe. »Pri nas skrbi pustimo pred vrati,« še pove.

»Najbolj ponosna sem na svoje stalne goste,« ki so ne samo gostje, ampak tudi prijatelji. Spominja se zabav iz časov, ko je bil v neposredni bližini še poštni center in so zaposleni TAM PUB preimenovali kar v »svojo Bazo«, vsako leto pa prirejali edinstvene zabave, kjer ni manjkalo niti amaterskih plesnih in glasbenih nastopov v stilu »Sester«, ki so bile takrat še posebej priljubljene.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Več let je k nam na kavo prihajal starejši gospod, nekdanji uslužbenec TAM-a. »Vsak dan ga je pripeljal taksi,« ob pogledu na stene, ki jih krasijo stare fotografije TAM-a, pa je oživljal zgodbe o ljudeh in časih, ki bi sicer tonile v pozabo. »Zadnja leta ga ni več,« še pove in doda, da je duh tistih časov in spominov na industrijo v Mariboru še zelo živ.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Prav bogata preteklost pa je tudi navdih za notranji dizajn TAM PUB-a. Pogled na stene nas ponese v preteklost, k tovarišu Titu in v stari TAM. »Fotografije smo dobili iz pokrajinskega arhiva in s tem ohranili delček preteklosti.«

V prihodnosti načrtujejo razširitev ponudbe in preureditev terase. »Ponudili bomo večjo zaprto teraso in manjšo kadilnico, v ponudbi pa kakšno sladico, morda celo kaj več kot zgolj tople sendviče.« Čez poletje načrtujejo tematske večere z glasbenimi gosti in pester spremljevalni program osvežilnih pijač. Ponujajo tudi organizacijo dogodkov za zaključene družbe, kjer poskrbijo za vse, od cateringa do glasbene spremljave. »V Coni Tezno prepoznavam še veliko možnosti za razvoj gostinstva, predvsem z vidika poslovne restavracije, ki jih po mojem mnenju v Coni Tezno primanjkuje.«

»Imamo najboljše goste,« zato jih radi razvajamo ob posebnih priložnostih. »Na pustni torek pa se le oglasite, imeli bomo krofe,« še doda za konec.

Recept za najboljšo kavo:

  • kakovostna italijanska kava,
  • pravilna tehnika priprave,
  • skuhana z ljubeznijo,
  • nasmejana kelnarca.