5. novembra, 2019

Cona Tezno je zbirala zamaške in papir za Gala

Petletni Gal Šteflič iz Dupleka se je rodil z redko deformacijo, zato ne more normalno uporabljati sklepov v komolcih, ker sta koželjnica in podlahtnica zaraščeni. Dlani zato ne more obrniti za več kot 30 odstotkov, rok ne more iztegniti do konca ali j …

Piše: M.V.

Petletni Gal Šteflič iz Dupleka se je rodil z redko deformacijo, zato ne more normalno uporabljati sklepov v komolcih, ker sta koželjnica in podlahtnica zaraščeni. Dlani zato ne more obrniti za več kot 30 odstotkov, rok ne more iztegniti do konca ali jih obrniti tako, da bi bili dlani obrnjeni navzgor. Njegova težava je edinstvena v Sloveniji. Ljubljanski ortoped, je svetoval, naj si poiščejo pomoč v tujini. A zapletlo se je pri plačilu. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (v nadaljnjem besedilu: ZZZS) je najprej odobril pregled za drugo mnenje pri strokovnjaku na Dunaju, ki je dejal, da s svojimi posegi ob tovrstnih deformacijah Galovega stanja ne more spremeniti, zato je poseg odsvetoval. Tedaj je bil deček star dve leti. Toda starši niso obupali. ​Med iskanjem najboljše rešitve za svojega otroka so samoplačniško obiskali še dr. Drora Paleyja, ameriškega strokovnjaka za redke deformacije kosti pri otrocih. Ker pogosto pomaga evropskimi pacientom, so se z njim lahko srečali v Avstriji. Rekel je, da bi dečkove roke nekoliko poravnal in mu z vijaki omogočil boljše gibanje rok v obe smeri. Z njegovim izvidom so se znova obrnili na ZZZS, ki je zdravljenje zavrnil, ker da niso bile izčrpane možnosti zdravljenja v Sloveniji. Zoper odločbo ZZZS so se pritožili, saj so želeli na zdravljenje k ameriškemu strokovnjaku, ki jim je edini zagotovil, da lahko Galu pomaga. In tako se štiriletna zgodba končuje s tožbo ZZZS in zbiranjem denarja za poseg v ZDA. Dobrih 100.000 evrov morajo zbrati. Cona Tezno je za Gala zbirala zamaške in papir. Kako lahko pomagate vi?

Društvo Maus bo donacije za Gala zbiralo na svojem transakcijskem računu. V prihodnjih tednih bodo odprli tudi SMS-linije, izvajajo dobrodelne dogodke, kjer zbirajo denar za Galovo operacijo. Podatki za nakazilo: Društvo MAUS, Kacova ulica 1, Maribor, IBAN SI56 6100 0000 7087 846, Delavska hranilnica, d.d., Ljubljana. S pripisom za Gala.